Jdi na obsah
Jdi na menu
Bonsaj a její štěpování
10. 6. 2006
Bonsaj (bonsai) a její štěpování.
Oddělené výhonky, získané v důsledku formování bonsaje, můžeme použít pro štěpování.
Pro tento způsob rozmnožování bonsaje je vhodné použít mladé a pružné
odštěpky, v délce 5 až 10 cm. Musíme je odříznout ostrým nožem, pod
posledním párem listů. V dolní části odštěpku opatrně oddělíme listy,
tak abychom nepoškodili povrch odštěpku.
Zemina pro sázení odštěpků je stejný, jako pro semena. Nádoba musí mít
přibližně hloubku 6 cm. Odštěpky zasazujeme mělce, asi 1 až 1,5 cm, a
do zvlhčené půdy. Sázejte je vertikálně a dávejte pozor, aby odštěpky
neupadly. Vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi závisí na jejich
rozměru, v každém případě se však musí navzájem dotýkat. Po zasazení
odštěpků půdu zalijeme vodou a nádobu přikryjeme sklem nebo igelitem.
Optimální teplota pro odštěpky tropických rostlin je 20 až 25C, pro
odštěpky subtropických rostlin je 14 až 20C. Jakmile se objeví výhonky,
víko nadzdvihneme a po uplynutí 1 dne ho odstraníme.
Archiv
Kalendář
<< |
říjen / 2022 |
>> |